Meld u aan voor Burgernet

Wilt u een bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van uw wijk?

De gemeenten op de Noord-West Veluwe zijn 21 februari 2011 gestart met Burgernet, een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Doel van Burgernet is het vergroten van de veiligheid in de woon- en werkomgeving. Inwoners kunnen daar heel eenvoudig een actieve bijdrage aan leveren door zich aan te melden via http://www.burgernet.nl/. In totaal hebben 324 inwoners zich aangemeld voor Burgernet. Daarnaast stonden al 444 inwoners geregistreerd via SMS-alert. Zij zijn automatisch overgezet naar het deelnemersbestand van Burgernet. Om volledig gebruik te maken van Burgernet, is het echter wel noodzakelijk dat zij via http://www.burgernet.nl/ hun gegevens aanvullen.

Aanmelden

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners zich aanmelden voor Burgernet. Meedoen kan als je 16 jaar of ouder bent en je registreert. Burgernet is niet anoniem. Wie zich via http://www.burgernet.nl/ als bewoner of ondernemer aanmeldt, kan een actieve en waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van de eigen wijk leveren. Op de website http://www.burgernet.nl/ is uitgebreide informatie en een filmpje over Burgernet te vinden.

Meer oren en ogen

Iedereen die zich aanmeldt bij Burgernet krijgt een berichtje wanneer er in zijn/haar directe omgeving sprake is van bijvoorbeeld een overval, een inbraak of een vermist kind. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, een SMS of mailtje, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is, ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie en de gemeente, maar zeker ook van de wijkbewoners zelf.

Een ramp, wat te doen?

Burgernet kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn wanneer de overheid of de hulpdiensten burgers willen informeren over bijvoorbeeld grote ongelukken, onbeheersbare natuurbranden, langdurige stroomstoringen, enz.

Uitgelicht